Gebruik deze 7 tips voor je volgende interactieve kaart en maak je bezoekers blij.
Toon een schaalbalk. Doodnormaal op een papieren kaart, toch ontbreekt hij vaak op een digitale kaart. Is iets dichtbij of ver weg? Een schaalbalk helpt de kaartlezer om een gevoel te krijgen van afstanden op de kaart zonder een route te genereren.
Toon de locatie van de kaartlezer. ‘You are here’. De bekende rode stip op fysieke kaarten. Op mobiele telefoons is deze vervangen door de blauwe stip. Sta de kaartlezer toe om de locatie-service van hun telefoon te gebruiken zodat ze weten waar ze zijn.
Plaats labels naast punten. Ooit een papieren kaart gezien met punten zonder tekst? Toch gebeurd het continu op interactieve kaarten. Een interactieve kaart zonder labels is als een menu zonder titels. Door labels toe te voegen kunnen kaartlezers je kaart scannen voordat ze ergens op klikken.
Zorgt dat je kaart werkt in mobiele browsers. Net zoals bij een echte kaart willen kaartlezers een kaart snel openen en direct gebruiken. Een kaart die werkt op een mobiele telefoon zonder dat de kaartlezer een app moet downloaden voldoet hier perfect aan. De kaartlezer klikt een link aan, scant een QR-code of voert een URL in en kan aan de slag. Geen apps graag.
Focus. Te veel informatie tonen is een valkuil bij interactieve kaarten. Zeker, er is enorm veel informatie en het is vast relevant voor iemand. Echter, meer informatie maakt minder bruikbaar. Voor je het weet heb je een kaart voor iedereen die niemand opent. Maak in plaats van een extra knop/kaartlaag/element eens een extra kaart. Geef al je kaarten een duidelijke focus.
Maak de kaart mooi! Kaarten zijn kunstwerkjes, maar om de een of andere reden zijn interactieve kaarten - in tegenstelling tot papieren kaarten - vaak saai en onaantrekkelijk. Het hoeft niet zo te zijn. Kaarten zijn leuk! Gebruik kleur, mooie iconen en een passende kaartstijl.
Maak de kaart snel. Niemand wil een halve minuut wachten voordat de kaart in beeld komt. Niemand wil een haperige ervaring. Maak en stuur op een ervaring die qua snelheid vergelijkbaar is met die van Google Maps of Apple Maps. Want dat is de kaartlezer gewend.
Toon de rand van het gebied dat je in kaart brengt. Digitale kaart zijn eindeloos en kunnen daardoor overweldigend zijn. Door een subtiele rand om je gebied te plaatsen weet de kaartlezer precies waar hij moet kijken.
Uiteindelijk gebruiken we kaarten vooral om snel te voldoen aan een informatiebehoefte. Daarom: maak ze snel, aantrekkelijk, toegankelijk en bruikbaar. Deze simpele, maar doeltreffende tips maken je interactieve kaarten in een handomdraai beter dan de rest.
Wolf Maps implementeert deze tips. Neem eens een kijkje als je geïnteresseerd bent.
Wil je graag op de hoogte blijven hoe Wolf Maps zich ontwikkeld? Meld je aan voor onze backstage nieuwsbrief.